Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ovanligt med fusk

Annons

Det talas om fusk i samband med nationella provet i matematik för klass 9A på Mikaelskolan. Någon lärare skulle i förväg ha känt till vilka uppgifter som skulle komma med på provet och preparerat eleverna extra på sådana exempel.

Tyvärr är det inte något nytt utan har varit vanligt förekommande på många skolor under många år. Detta beror på att skolan lämnar ut proven till lärarna långt i förväg. Om skolans rektor verkligen axlade sin roll som pedagogisk ledare skulle denne med ett minimum av arbetsinsats ansvara för att proven lämnades ut först samma morgon som de går av stapeln.

Denna åtgärd skulle förmodligen också eliminera risken att ett prov läcker ut på Internet i förväg, vilket har hänt och säkerligen också kommer att hända igen.

I ett senare skede innan slutbetygen ska sättas har rektor återigen ett gyllene tillfälle att visa upp sitt pedagogiska ledarskap genom att samla avgångsklassernas lärare i matematik för att matcha provbetygen mot de slutbetyg som lärarna har tänkt att avge.

Eftersom det i praktiken mycket sällan eller aldrig förekommer några ämneskonferenser sker inte denna uppföljning av de nationella proven. Detta är en viktig anledning till den stora betygsinflation som alltid förekommer inom ämnet matematik. Denna inflation yttrar sig på det viset att i matematik har i princip alla avgångsklasser ett bättre slutbetyg än vad motsvarande betyg på det nationella provet visar.

Örebro

”K J Senior”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons