Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internatskolan bör stängas

Annons

Tv-programmet ”Uppdrag granskning” har i två program beskrivit de missförhållanden som råder på Lundsbergs internatskola. Det handlar om att man enligt programmet fuskat med elevstatistik för att få statsbidrag som man inte är berättigad till. Det allra värsta är emellertid att regler och normer från tidigt 1900-tal fortfarande tillåts gälla på skolan.

Lundsbergsandan innebär att det är fritt fram att förnedra och misshandla skolans yngre elever (som allmänt kallas tarmar). De metoder som används bryter mot både skollag och samhällets lagar i allmänhet.

Generationer av elever har vittnat om hur det går till på den anrika skolan. Förhållningssättet sitter inte bara i skolans väggar utan också i huvudet på nutida styrelser som ofta bestå av före detta elever på skolan.

Skolans huvudman har ingen vilja att ställa till rätta. Tvärtom – de rektorer och lärare som försökt att sätta stopp för de äldre elevernas obegränsade rätt att uppfostra de yngre eleverna har fått sparken av arbetsgivaren för sina strävanden.

I det första programmet intervjuades en person (före detta elev) som fått sitt liv förstört både fysiskt och psykiskt av den misshandel som han råkade ut för. De flesta före detta elever vill av naturliga skäl inte ge offentlighet åt sina tillkortakommanden. Skolan anstränger sig till det yttersta för att ingen ska göra polisanmälan.

En skola som år efter år på ett flagrant sätt bryter mot samhällets lagar har inget existensberättigande. Det är hög tid att statens skolinspektion visar musklerna och sätter stopp för skolans verksamhet.

Örebro

”F.d. lärare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons