Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel demonstrerar sitt förakt

Annons

Barbaren väljer vapen.

Rubriken är lånad från en dikt av den just då desillusionerade humanisten och fredsvännen Pär Lagerkvist. Dikten ingår i samlingen ”Sång och strid”, som skrevs 1940 när Hitlers arméer försökte inta hela Europa.

Pär Lagerkvists dikt dyker upp i minnet när man hör den israeliska regeringens försvar för den olagliga och barbariska aktionen mot Ship to Gaza. Det sättet att försvara den israeliska våldsutövningen går igen allt från den israeliska statens bildande, då Israel med våld fördrev en stor del av den palestinska befolkningen från Palestina. Sedan dess har Israel med sin enorma militära övermakt utövat ett systematiskt våld mot den palestinska befolkningen. När palestinierna gör motstånd och i desperation griper till det jämfört med Israel blygsamma våld de kan åstadkomma, då används det som motiv för ännu mer övervåld från Israel sida.

Det är samma skamliga argument, som används som försvar för attacken mot Ship to Gaza. När tungt beväpnade israeliska soldater landar på ett av fartygen mördar eller lemlästar de tiotals fredsaktivister i påstått ”självförsvar”.

Kan humanitär hjälp till den pinade befolkningen på Gazaremsan vara ett hot mot staten Israel? Ja. Men endast om det är Israels avsikt att svälta ut och förgöra denna befolkning. Den avsikten har nu Israel med förakt demonstrerat för hela världen.

Palestinierna har om och om igen fått lära den läxa som Pär Lagerkvist formulerade. Jag återger ännu några rader ur dikten:

Barbaren väljer vapen

Du välja må som han

I andens vapenlekar

Ingen seger vinns

Mot den som blankt förnekar

Att någon ande finns.

Örebro

Axel Gisslén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons