Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbsökande kände sig förlöjligad

Annons

Örebro. Efter att ha läst tre år på universitetet och extrajobbat på en restaurang i sommar fick jag börja på ett jobbcoachningsföretag. Jag är inskriven på det som Arbetsförmedlingen kallar för ”Jobbgaranti för ungdomar”. När jag skrevs in trodde jag av namnet att det skulle innebära garanti för jobb, men så var det icke.

Man är tvungen att vara kvar på företaget i ett halvår varav de första sex veckorna är ”intensiva”. De två första får man gå på seminarier om cv-skrivande och dylikt. Något jag redan kan, då jag läst mediekommunikation och är duktig på egen marknadsföring. Det kändes som att gå i förskolan igen då vi bland annat fick göra namnskyltar och berätta för ”klassen” om vårt drömresmål, på vilket sätt är det av relevans? Inte bara jag kände mig förlöjligad.

Det mest absurda är att vi måste vara där varenda dag. Den mesta tiden sitter man bara av. Jag hade lika gärna kunnat söka jobb hemma. Eftersom man i princip inte gör någonting är man helt slut när man kommer hem, tid jag kunnat spendera på ett jobb, vilket som helst, men där måste vi sitta för att få ersättning.

Ersättningen för att vara där är knappt 3 000 kr och min hyra ligger på 3 300 kr vilket innebär att jag måste låna av mina föräldrar för att kunna försörja mig. Vilket känns riktigt illa. Kan inte få bostadsbidrag då jag räknas som inneboende där jag bor nu.

Jobbgarantin har bara gjort mig mer omotiverad till att söka jobb. Varje morgon tar det emot över att behöva gå dit. Det är så deprimerande och nedtryckande att jag inte vet vad jag ska ta mig till.

När ska sittande regering ta hand om alla arbetslösa ungdomar, som riskerar att få ett stort glapp i sina cv:n då inga satsningar görs. Jag förstår verkligen varför jobbcoachning ska läggas ner. Varför vänta?

Örebro

”Trött på att vara arbetslös”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons