Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Petter få fler att läsa?

Annons

Bergslagen. Läs, reflektera och diskutera Petter Alexis Askegrens nya bok ”16 rader” som bidragande bot mot bristande läslust hos svenska skolbarn. För rapparen Petter är det egna språket en förutsättning för att kunna skriva texter till sina rappade låtar.

Att läsa var det tråkigaste han visste som barn. Motståndet mot att läsa böcker förstärktes av att Petter betraktades som ordblind. Han skämdes över att behöva ta extra lektioner i stavning. Det var först när han sumpat hela mellan- och högstadiet, lekt sig igenom gymnasiet som han förstod sitt misstag.

På komvux fick Petter välja de böcker han ville läsa. Då först förstod han värdet av att kunna använda sitt språk och skapa meningsfulla texter till sina rappade låtar. Han läste bok efter bok och upptäckte att han blev allt bättre på att skriva låttexter; och att språket gett honom makt att påverka.

Petters bok är ett pedagogiskt hjälpmedel i ”Zlatanklass”; en läsvärd medicin mot larmrapporterna om svenska skolelevers bristande läsförmåga. Petters rappade texter lyser av självförtroende. Han har överträffat sig själv och blivit en vinnare med hjälp av sina egna ord. Rappade ord som inspirerar till att läsa, reflektera och diskutera boken ”16 rader”. Petter har lärt sig att pennan är och förblir vårt starkaste vapen.

Bergslagen

Claes Thulin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons