Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändiskritik mot skolan

Annons

Jag tittade på Anne Lundbergs fina program ”Sommarkväll” i tv härförleden. Som vanligt medverkade litet speciella personer – bland annat den gamle Volvoikonen Per Gyllenhammar och Dramatenchefen Marie-Louise Ekman.

Samtalet gled in på skolan och dess betydelse för individen bland annat vad gäller yrkesval. Till min häpnad vittnade båda ”kändisarna” om stora problem under sin skoltid – Dramatenchefen om att hon blivit relegerad. Ingen av de två verkade ha funnit sig väl till rätta i skolan.

Efter hand har jag funnit det ena exemplet efter det andra på känt folk som inte alls har funnit skolan vara den viktigaste platsen i samhället. Snarare en slags utslagningsinstitution, tvärtom i förhållande till dagens politikertal!

Bland skådespelare, musiker och showfolk återkommer rätt ofta sådana som hoppat av skolan, tvingats eller uppmanats att avbryta sina studier. De ger sig till känna i tv, radio som en slags avvikare eller utbrytare.

Jag får vibrationer av dessa fenomen – rätt obehagliga oftast men också svåra i förhållande till mina egna upplevelser av skola, såväl som elev som lärare i massvis med år. I dagspolitiken förekommer ju ymnigt med synpunkter och förslag att skolan inte ska vara teoretisk, krävande och icke-praktisk. Då för att visa hänsyn till de icke teoretiskt begåvade eller ointresserade. Mina politiska allianspartier har ju också föreslagit en kraftfull satsning på icke-teoretiska utbildningar. En klok eftergift sannolikt.

Men då avvikarna talar föraktfullt, ibland hatiskt om skolan, lärarna och undervisningen blir problemet annorlunda. Några lämnar säkert definitivt skolvärlden medan andra dyker upp igen – oftast i andra sammanhang.

Det är otrevligt då många av ”rymmarna” inte bara är framstående i samhället utan uppenbarligen klyftiga nog för att inse att utan skola och undervisning skulle samhället bli – ja hurdant?

f.d. lärare

Örebro

Kjell Grane

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons