Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner sig inte välkomna i politiken

Annons

Hur stöttar du i ditt parti en kamrat som inte kan engagera sig fullt ut men ändå vill ge allt hon/han har för partiet? En av orsakerna till att människor med funktionsnedsättningar inte engagerar sig i politiken, kan vara att man känner sig exkluderad.

I dag finns det många alternativa sätt att involvera personer genom vårt högt utvecklade teknologiska samhälle. En politiker behöver inte vara fysiskt närvarande för att vara aktiv i politiken! Hon/han finns fast hon/han inte syns! Det är vanligt att man utestängs både från diskussioner och protokoll på grund av att man inte kunnat vara med på ett politiskt möte av något slag. Man missar nomineringsförfaranden och tillgång till förtroendeuppdrag.

Om man trots allt får ett förtroendeuppdrag, tvingas man i samtliga partier (enligt en enkel undersökning), skriva på någon form av kontrakt där man försäkrar att man ska vara aktiv på möten och andra evenemang. Man ska alltid vara närvarande eller ha en hög närvaro och vara tillgänglig för partiet.

Vem som helst förstår (eller?) att dessa kontrakt utestänger en mängd kompetenta personer som vill påverka och förbättra samhället. Personerna vill inget hellre än att vara med i sitt partiarbete, men av olika skäl fungerar de inte fullt ut på grund av olika funktionstillstånd. Det går och måste gå att använda tekniken för att göra alla delaktiga så långt det är möjligt. Vi har telefoner, telefonmöten, webbkameror, e-post, bloggar etcetera.

Båda parter har ett ansvar: Partiet måste öppna alla kanaler för samarbete och medlemmen/den förtroendevalda ska komma med idéerna om hur det praktiskt ska fungera. ”Alla ska med” och andra hurtiga slagord måste förverkligas, politiken har inte råd att missa en stor grupp av kompetenta samhällsmedborgare.

Projekt Örebro Deltar

Yvonne Nordlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons