Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos väntar i matsalarna

Annons

Ibland undrar man om politikerna verkligen tänker igenom vilka konsekvenser deras beslut får. Ett beslut kan kanske se bra ut på pappret men få helt andra resultat ute i verkligheten. Ett exempel är avskaffandet av den fria pedagogiska lunchen på skolorna.

Som ett led i sina kostnadsbesparingar har Örebro kommun nämligen beslutat att från och med i höst ta ut en avgift för den pedagogiska lunchen. I dag ingår lunchen i undervisningen och är alltså en del i lärarnas arbete. Maten ses som ett arbetsredskap och på Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa: ”Syftet är att måltiden ska vara ett tillfälle till samvaro mellan vuxna och barn.

De pedagogiska luncherna är viktiga för att barnen ska få en positiv upplevelse av måltiden och en naturlig inställning till mat”. Nu ska alltså lärarna bli tvungna att betala för att utföra sitt arbete! Tror ni att de kommer att göra det? Med största sannolikhet inte – och med all rätt!

De flesta kommer att välja att ta med egen matlåda, åka hem på lunchen eller äta på restaurang. Det kommer att bli färre vuxna i matsalen och då mera i form av ”vakter” och det blir ju självklart inte alls samma sak. Barn gör ju som bekant som vi gör, inte som vi säger.

Som föräldrar till skolbarn kan vi inte annat än att tänka: Hjälp! Det kommer att bli kaos i skolmatsalarna. Vi är övertygade om att detta beslut kommer att kosta mer än det smakar för vår kära kommun på bekostnad av våra barns hälsa. Livsmedelsverket säger att ”om de pedagogiska luncherna tas bort blir barnen förlorarna” och vi håller med.

Det finns säkert de som tycker att det är fel att lärare äter gratis och välkomnar beslutet men skollunchen ingår ju som sagt i arbetet. Snälla politiker, tänk om! Besök närmaste skolmatsal och föreställ er konsekvenserna av ert beslut.

Sörbyskolans skolråd”

Örebro

”Föräldrarna i

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons