Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar din stad en långvarig kris?

Annons
Signaler från

Smarta städer lagrar energi med batterier! Så skrev Maria Larsson.

Det är viktigare att vi får lite smartare invånare som förstår hur sårbara städer är ifall elen inte fungerar. Som boende i en stad norr om en viss bredgrad så gäller det att regelverket för stadsbyggnad är anpassad och reglerad för exempelvis elavbrott på vintern vid -20 grader.

Värmen: Fjärvärmen (fjv) är det enskilt bästa sättet att värma fastigheter i en stad. Men det måste finnas tydliga regelverk på producenterna och deras anläggningar från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och länsstyrelser. Sedan måste undercentraler med cirkulationspumpar ha en ”batteri kapacitet” för att klara av att fördela fjv vid elavbrott. Detta saknas i dag på princip alla fastigheter!

Elen: Kraftvärmeverk på lokal nivå som kan producera el (fjv som en biprodukt). Elnätet i städer måste vara robust och kraftvärmen utbyggd så att elproduktionen kan produceras i det lokala kraftvärmevärket utan extern tillförsel av el. Här kan en delmängd med batterikapactiet bli aktuellt för att jämna ut elvariationer.

Regelverket är myndigheternas (Länsstyrelsen, Boverket, MSB med flera) ansvar att styra upp. Man inser då också att kraftvärmeverk är av sådan viktig strategisk synpunkt så att sälja ut dem till privata/utländska ägare inte lämpligt (jmf hamnar, tåg och övrig infrastruktur).

I dagsläget så provas ”hesa Fredrik”. Larmet som ljuder över stan ifall krig kommer (fungerar inte alltid).

Är det inte dags för planerade elavbrott för att se hur illa det är ställt??

”GA”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons