Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafiken går alltid först

Annons

Örebro. Avsikten med det nya busslinjenätet är givetvis inte att alla ska byta buss för att komma dit de ska. Utan att man ska kunna byta buss på ett enkelt sätt för att komma dit man ska.

Det skulle krävas över 100 separata busslinjer – från alla stadsdelar till alla stadsdelar – om alla bussbyten ska elimineras. Därför var det gamla bussnätet orealistiskt. Bussbyten eliminerades bara delvis, och för dem som skulle byta buss kunde det bli både långa promenader på upp till 700 meter och långa väntetider på upp till en halvtimme.

Som om det inte vore illa nog, bestämde klåfingriga politiker att hållplatserna på Olaigatan vid Järntorget för dåvarande linjerna 1 och 3 skulle flyttas ett par hundra meter österut för att inte bilister och cyklister skulle behöva trängas mellan bussarna. Nu är samma bilåkande/cyklande politiker i farten igen, och kräver att även det nya bussnätet ska försämras – nu för att cyklisterna ska få breda ut sig ännu mer. Räcker det inte att väntande buss-passagerare dagligen blir påkörda vid busshållplatser av cyklister, som kör på trottoarerna? Ofta rena spökcyklister utan vare sig lyse eller fungerande bromsar på sina livsfarliga fordon.

Att bussar står parkerade i en lång rad vid ”Slottet” borde inte vara något problem för cykelmarodörerna. Vet de inte att en buss, som kör ut från en hållplats har förkörsrätt? Det är alltså bara att vänta tills bussarna har åkt, eller välja en annan färdväg genom centrum. De, som det verkligen är synd om är bussförarna, som hela tiden trakasseras av cyklister med attityden ”Det är ditt fel, om jag kör ihjäl mig.”

Det finns bara en lösning på problemet. Förbjud all privattrafik på bussgator genom centrum och ta bort alla cykelställ vid Storgatan/Drottninggatan. Det borde finnas särskilda cykelstråk genom centrum på de bussfria gatorna, till exempel Köpmangatan. Det är dags att politikerna väljer sida. Kollektivtrafiken ska alltid ha högsta prioritet.

Örebro

”Hexagon”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons