Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontanter bara i bankomat

Annons

Bankerna avskaffar kontanthanteringen på kontoren heter det. Man hänvisar till en bankomat på gatan eller i bästa fall i en hall. Omsorgen om kunderna och den allt mer förhärskande rånrisken är förklaringen. Detta är ett påhittat argument.

Är rånrisken mindre om kunden står på gatan och blir av med sina pengar eller mot att bankkunden erhåller medlen i banklokalen?

Om vi tänker oss förhållandet att uttaget sker i kassan måste detta vara säkrare än att stå ute på gatan, med alla möjligheter att råna en person. En eventuell rånare ser inte hur mycket pengar som tas ut, och dessutom kan man i lugn och ro stoppa ner pengarna i plånboken.

Nej, bankerna är bara ute efter att tjäna pengar och detta är ytterligare ett steg i den riktningen. Först vill man ha en årsavgift för plastkortet (och för att du ska stå ute och frysa) och sedan vill man låna dina pengar gratis.

Talet om din rånsäkerhet är bara dimridåer. Och rådgivning har de flesta ingen användning av, och de råd som ges har i många fall visat sig vara till nackdel för kunden.

Dessutom har man infört en maxgräns för kontantuttag på 15  000. Vilken summa i dag kan anses löjligt låg. Jo man kan efter meddelande få nåden att disponera sina egna medel på större summor. Återigen bankens omtanke.

Känner bankerna till att det kommer att utges sedlar med högre valörer? Hur ska dessa användas eller erhållas?

Som bankkund är det nog bäst att genast stoppa eventuella lönemedel eller pensionspengar i madrassen. Banken ger i alla fall ingen ränta och du anses inte kunna hantera dina egna pengar.

Det var inte så länge sedan då vi hade en allvarlig bankkris i Sverige men det är tydligen redan bortglömt. Vad skulle hända om det stora flertalet kunder i missnöje tömde sina konton?

Örebro

”E.H.P.”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons