Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koppla en ton till varje väderområde i SMHI:s prognos

Annons

Nora. Varje morgon lyssnar en stor del av svenska folket på SMHI:s väderutsikter. Meteorologen börjar uppifrån, det vill säga norr

-ifrån med en översikt av lågtrycken och fortsätter därefter med detaljerad information söderifrån. Allt är gott och väl tills uppläsaren levererat prognosen för Öland och Gotland. Därefter sker något konstigt.

Nästa prognos man uppfattar blir ”Södra Norrlands kustland och inland”. Svealand, den del man koncentrerat sig på, har fallit bort. Inget spår finns i minnet. Vi har ännu inte hunnit utforska om denna selektiva minnesförlust rörande det egna väderområdet gäller alla oavsett boende/väderort, men för oss två gäller att Norabon missar Västra Svealand och stockholmaren missar Östra Svealand. Någon som känner igen sig?

Finns någon bot för detta? Ett sätt att förebygga detta väderglapp vore att komplettera SMHI:s prognoser med en ton för varje område. Man börjar med ett högt C för Lapplands fjälltrakter och går i lämpliga tonsteg ned en eller två oktaver till ett C för Södra Götaland. Därefter åter upp. Inte nog med att detta skulle hjälpa lyssnaren att tydligare uppmärksamma sitt eget väderområde. En stor del av svenska folket skulle också öva upp sitt gehör.

Det skulle bli ett fint exempel på den förening av kultur/humaniora och naturvetenskap som ofta efterlyses. Dessutom kan förkortningen SMHI få en ny betydelse: Sveriges Musikaliska Hydrologiska Institut.

Dessutom, den som inte hör alla pip bör ta kontakt med hörselvården för ett test.

Nora

Ragnar Ödman

Stockholm

Erik Borg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons