Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkt på min arbetsplats

Annons

Cirka 3 000 personer utsätts för kränkande särbehandling, vuxenmobbning, blir utfrysta på sina arbetsplatser varje år. Cirka 300 av dem tar sitt liv.

Efter att ha lyssnat på Ring P1 med Fredrik Reinfeldt vad han skulle göra åt vuxenmobbningen på våra arbetsplatser svarade han att det finns lagar som ska skydda arbetstagarna. Något mer hade han inte att komma med.

Vi måste få ett stopp på detta som händer i dag, i morgon och i en framtid. Utstötningen sker på alla arbetsplatser, och den som råkar illa ut kan komma från vilken socialgrupp som helst.

Jag har själv fått uppleva detta på min arbetsplats där jag arbetat under trettio år tills vi bytte rektor och chefen ganska omgående började kränkningen mot mig, tills jag inte orkade längre utan blev sjukskriven, med påföljd att jag aldrig fick komma in i arbete igen. Jag tycker att det är särskilt alarmerande att det är så många lärare som blir mobbade av kollegor, rektorer och personalchefer. Dessa människor som har ett pedagogiskt ansvar för barnen, och som ska förhindra mobbning mellan barnen, kan vara de värsta mobbarna själva.

Vi måste lagstifta om att även göra vuxenmobbningen straffbar. Som det är nu lever vi i ett rättsosäkert system för den utsatte, ett system som skyddar mobbaren.

Genom att ansöka om arbetsskada, vilket är det enda sättet för att få mobbningen prövad rättsligt, får du försäkringskassan mot dig, och hela ditt liv smulas sönder ytterligare, genom att försäkringskassan i nio fall av tio hittar felet hos dig.

Om du på grund av den kränkning du blivit utsatt för varit tvungen att söka psykologhjälp, så skriver försäkringskassan att du har psykiska besvär och naturligtvis har arbetsgivaren sett detta, och naturligtvis kan de inte ta in dig i arbete igen.

Nej, man behandlas som den brottsling man inte är. Det är upp till dig själv att försöka rentvå dig. I mitt fall har jag lagt 150 000 kronor på egen advokat! Utan framgång.

Nu gäller inte kampen mitt eget ärende längre, för det kan det aldrig bli någon upprättelse i. Nu gäller kampen alla andra som just nu befinner sig i en omöjlig arbetssituation och alla andra som kommer att komma efter.

”En gång glad

och samhällsnyttig”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons