Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kvinnliga bilförare nedvärderas av rättsväsendet"

Annons

När en kvinna har varit inblandad i en trafikolycka skrivs det oftast att hon måste ha trampat fel på pedalerna. I stället för att bromsa så har hon gasat. Men när en man har varit inblandad i en trafikolycka så nämns det aldrig att han kan ha tagit fel på pedalerna, då står det oftast att olyckan har inträffat av okänd anledning.

Exempel på detta är den äldre kvinnan som i oktober månad körde på en cyklist och som fick panik och körde in i en vägg på Kungsgatan. Då var det en polis som uttalade sig att den kvinnliga bilföraren förmodligen råkade trampa fel på pedalerna.

En annan intressant händelse inträffade i centrala Lindesberg år 2009. Där var det en kvinnlig polis som jagade en bilist som var nära att köra över flera personer som var tvungna att kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda.

Även om ”poliskvinnan” var säker på vem det var som satt bakom ratten för att hon kände igen honom så räckte inte det till en fällande dom mot denne man, eftersom han hade ”alibi”.

I domen som Örebro tingsrätt skrev, stod det att de egentligen inte har någon anledning att tvivla på polis(kvinnan). Men eftersom hon såg mannen endast under en kort stund, samtidigt som hon måste ha varit fullt upptagen med att köra polisbilen, så menar domstolen att hon också kanske omedvetet påverkades av att hon tidigare sett mannen i denna bil. Jag tycker att det är ganska skamligt att domstolen inte tror på polisen för att hon är en kvinna. Detta skulle aldrig ha hänt om det var en manlig polis som hade varit med om samma sak!

Så snälla media, poliser och andra som uttalar sig om kvinnor som har varit med om trafikolyckor och andra händelser som har med bilkörning att göra, sluta säga att kvinnor tar fel på pedalerna, tänk i stället att olyckan har inträffat av okänd anledning. Eller att män också kan ta fel på pedalerna.

Örebro

”Lilla My”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons