Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg behörighet i Örebro län

Annons

Vi vill alla att grundskolorna i våra kommuner ska visa goda resultat. Ett mått på hur de lyckas är hur många som kan studera vidare i gymnasieskolan. Genomgången gymnasieskola är en viktig förutsättning för eleverna när de senare i livet ska gå ut på arbetsmarknaden. Har de inte möjlighet att söka och komma in på en gymnasieskola minskar deras möjligheter avsevärt att senare få ett jobb på en pressad ungdomsarbetsmarknad.

För många kommuner i Örebro län är detta ett problem eftersom av alla län i landet har Örebro län den lägsta andelen elever i årskurs nio, som är behöriga att söka till de nationella gymnasieprogrammen. Endast Laxå och Nora lyckas bättre än riksgenomsnittet medan flera kommuner hamnar i botten av listan över landets kommuner. Enligt Skolverkets uppgifter för perioden 2008-2010 hamnar Hallsberg på 288:e plats vad gäller gymnasiebehörighet, det vill säga på tredje sista plats bland landets kommuner. Lindesberg kommer på 285:e, Degerfors på 281:e och Örebro på 279:e plats.

Varför är gymnasiebehörigheten i Örebro län så låg jämfört med övriga län i landet? Hur ska man tolka de svaga grundskoleresultaten för många kommuner i Örebro län? Väljer vi exempelvis betyg eller den andel elever som uppnått målen som mått på hur grundskolan lyckas blir resultatet ungefär detsamma för länet som helhet och för många av dess kommuner.

Gunnar Hedin

Hampetorp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons