Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg inte ner dövgymnasiet

Annons

I tidningen läser man ofta att främst S vill lägga ner gymnasier, med det skälet att barnkullar minskar. Men har inte S noterat att antalet barn och ungdomar går i vågor? Att lägga ner en skola kostar ett pennstreck och tar ett år, men att bygga upp en ny skola, med samma kompetens av lärare tar cirka tio år.

Jag tycker synd om dagens små barn (i förskola och lågstadium), när de ska börja studera kommer bara tillfälliga provisorier att erbjudas!

I Örebro finns nu senast ett förslag att lägga ner Risbergska skolan. Är kommunledning medveten om att detta är ett riksgymnasium för hela Sverige vad gäller RDG/RGH? Det finns i dag fyra gymnasier för hela Sveriges Döva och Hörselskadade, alla med sina respektive teman. Örebro skryter med att vara ”de dövas huvudstad”. Att då lägga ner 25 procent av gymnasiekapaciteten och samtidigt säga sig ”värna om de döva och hörselskadade” rimmar illa i mina öron!

Att bygga upp ett nytt RGD/RGH gymnasium lär ta ännu längre tid än tio år, då skolinspektionen kräver att alla lärare ska ha behörighet för sina ämnen, samma lärare ska dessutom vara fullt teckenspråkskunniga. Att studera via tolk kommer inte fungera då antalet teckenspråkstolkar inte räcker till i dag. Och det är svårt att samtidigt se på tolk och anteckna vad läraren skriver på tavlan.

Är S medvetet om att alla barn och ungdomar är lika mycket värda oavsett handikapp och funktionshinder? Och alla har rätt till undervisning enligt sina respektive krav.

Örebro

”Pappa till kommande elev”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons