Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget måste spara

Annons

Örebro. Det är akut brist på läkare på vissa vårdcentraler i Örebro och på många håll i landet. Tacka tusan för det. Så länge politiken tillåter stafett- eller hyrläkare är det inte så konstigt att många väljer att försöka tjäna minst det dubbla och dessutom slippa ansvar för patienterna. Den som googlar på ”stafettläkare” kan själv se hur bemanningsföretag lockar med goda villkor vilket många alltså hoppar på.

I torsdagens NA protesterar 55 allmänläkare i Örebro, bland annat sex läkare på Haga vårdcentral över att landstinget inte tar in fler hyrläkare för att klara vården. Men Haga har rätt bra bemanning jämfört med till exempel Karla vårdcentral där man tidvis inte haft en ända läkare senaste året.

Men det är inte hyrläkarna som är huvudproblemet, säger Haga-läkarna. Vårdcentralerna har fått ta över ett antal uppdrag som tidigare låg på sjukhusen. Så är det också, men extrakostnaden för stafettläkarna var förra året över två miljarder kronor och då förstår väl alla att landstingspolitiker gör sitt bästa för att klara en krympande ekonomi genom att undvika inhyrd personal, inte minst för att ha en chans att bli omvalda. Men de kämpar ju i motvind så länge riksdag och regering tillåter att våra skattepengar används av oseriösa marknadsaktörer.

Det är inte alls ovanligt att skrupelfria läkare säger upp sig och sedan tar jobb som hyrläkare i andra kommuner, att återkomma till sin tidigare arbetsplats med ny arbetsgivare och få dubbla lönen kanske inte skulle funka ...

Örebro

”PeKa”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons