Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare behöver arbetsro

Annons

Örebro. Efter att ha läst Jan Björklunds svar på Lennart Bondesons uppmaning och NA:s ofullständiga lista över Björklunds reformer känner jag att jag måste säga min mening. På lärardagen 13/8 fick vi lärare uppmaningen att göra vår röst hörda i den politiska skoldebatten, det är ju faktiskt vi som kan den svenska skolan på riktigt, just det! Den svenska skolan är alldeles för viktig för att vara politiskt styrd!

Vart fjärde år hålls val i Sverige, det parti eller de partier i allians, som får majoritet i riksdagen vet att nu har de fyra år på sig att göra som de vill, bäst att ligga i. För den svenska skolan har det de senaste åtta åren medfört att vi blivit ålagda att genomföra en rad reformer på order av en före detta yrkesmilitär med ringa erfarenhet av verkligheten i svensk skola.

NA listade i tidigare en rad olika reformer som genomförts sedan 2008, men glömde skriftliga omdömen som vi varit ålagda att skriva två gånger per läsår, från skolår ett. Detta är en av de reformer som tagit absolut mest tid från det vi egentligen borde syssla med (undervisning).

Utbildningsministern har nu insett vilken omfattning hans otydliga direktiv fick, i verkligheten, nu är omdömen lika med kryss i en ruta. Ett ofantligt antal timmar har lagts ute på skolorna för att diskutera och sätta sig in hur vi ska skriva våra omdömen, timmar som kunde ha lagts på att utveckla undervisningen i stället, tänk vilken utveckling detta skulle ha kunnat ge!

Björklunds senaste idé, att förstatliga skolan igen, är kanske hans bästa hittills, tyvärr kommer det helt fel i tiden. Lärare är i dag så trötta på att förändra och reformera, vi orkar inte mer! Om kommunerna inte klarar av skolan, ge dem verktyg att göra det! Ge oss lärare arbetsro, och låt skolan styras av sakkunniga med längre framförhållning än fyra år!

Örebro

”Lärare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons