Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas löner måste öka

Annons

Svenska skolan måste prestera bättre! Många åtgärder är på gång, såsom kompetensutveckling för lärare, ny lärarutbildning, lärarlegitimation och nya tydligare kursplaner. I tv-programmet ”Klass 9A” och i debatten låter det som om allt är lärarnas fel.

Läroplanen och kursplanerna som kom 1998 var motsägelsefulla, otydliga och otolkade av kommunerna och Skolverket. De enskilda lärarna fick på egen hand göra sitt bästa för att handskas med dem.

1991 kom beslutet att skolan skulle kommunaliseras till 100 procent. Bestämmelser runt lärartjänster och löner hade dittills varit statliga. Tanken var att kommunerna skulle lyckas att hålla ner löneanspråken. Det lyckades. Från att ha varit ett relativt välbetalt yrke är det i dag på gränsen till ett låglöneyrke.

1992 kom friskolereformen och det fria skolvalet. En summa från skattepengarna följer eleven oberoende av vilken skola eleven väljer eller vem som anordnar undervisningen. Förutom att skattepengar har blivit vinster i riskkapitalbolag, har skolorna härigenom segregerats. Från valen i invandrartäta skolor leder självklart till svårigheter att upprätthålla elevernas språkkunskaper i svenska. Utan språkkunskaper kan inte eleverna nå målen och få godkända betyg.

Utöver de satsningar som nämnts behövs mer resurser, framför allt till skolorna med dåligt resultat. Det behövs ambitiösa, välutbildade och välbetalda lärare med starkt stöd av sina ambitiösa, välutbildade och välbetalda rektorer. I dag kommer nästan vem som helst in på lärarutbildningen och kommunerna söker med ljus och lykta efter bra rektorer som stannar på sitt uppdrag. Politiker pratar om att höja lärarnas status. Ett yrke får sin status beroende av lönen. Vill man på allvar förbättra den svenska skolans resultat så höj lärarnas löner. Gör det nu!

före detta lärare och rektor

Örebro

Ann-Marie Alexandersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons