Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt alla få bankkonto

Annons

Hallsberg.Jag satt här och läste Na.se och såg det stora reportaget om svartjobb, biltvättar som kostar runt 100 – 150 kronor och fick mig en funderare. Det är ju så stort fokus på detta med svartarbeten med mera, dock så står ändå hundratals, kanske tusentals utan ett svenskt bankkonto, där pengar aldrig kan redovisas och kanske tusentals kronor florerar per månad/medborgare utan att ens vara synliga, förutom vid köp.

Då kan man kanske börja fundera på var de här pengarna kommer ifrån? Är det svartarbete eller ifrån nån kriminell verksamhet, för en sak är ju oftast ganska säker, de kommer varken ifrån nån redovisad lön eller myndighet...

Hur kan det bli så här? Matematiken är enkel, som en skuldsatt medborgare så får du inte något lönekonto kopplat till bankkort, du får knappt öppna ett och allt fler banker tar inte emot kontanter, eller ger ut.

Så min fundering i detta är, vart tar de skuldsatta medborgarna vägen när bankerna avancerar och myndigheterna ser över människans behov att ha ett konto där så mycket spelar in, deklarationer, räntesändningar till Skatteverket. Blir människan endast en svart prick på kartan och pengarna redovisas endast i affärens bokföring? För pengatvätt hanteras oftast på detta sätt, inte synliga i banker utan växlas här och där och småköp, är detta något som verkligen våra myndigheter borde blunda för?

I mina ögon så borde ingen nekas ett konto för det handlar om så mycket mer än individen, när samhället bekämpar svartarbeten. Allt ska redovisas, kontantlöst samhälle, men här kommer en stor skara människor i ett svart hål av flödande kontanter som kanske aldrig kan spåras..

Javisst, ett lönekonto kan man få, utan kort, men hur ska du sätta in vs ta ut pengar när bankerna inga hanterar, detta är en lose- and lose-situation för konsumenten...

Hallsberg

Niklas Tapper

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons