Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt årets julklapp bli ett löfte

Annons

Örebro. Så här års är det många som försöker förutspå vilken pryl som blir mest poppis under granen, och om julhandeln kommer att slå rekord. Handelns utredningsinstitut (HUI) har i år gissat på en ”försiktig” ökning av julhandeln på 1,5 procent från förra året. Det innebär att vi kommer lägga 65 miljarder kronor på ett överflöd av mat, och prylar till människor som ofta har allt materiellt de behöver. ”Det är så svårt att komma på vad jag ska ge henne i julklapp, hon har ju allt” hör man ibland. Det är märkligt att vi fortsätter att leva långt över jordens begränsningar, samtidigt som så många av oss känner en stor oro över klimatförändringarna och funderar på vilken värld vi kommer lämna till våra barn och barnbarn.

Låt därför i stället ”årets julklapp” bli ett löfte! Kanske den finaste julklapp du någonsin gett bort: ditt löfte om att göra fyra saker under nästa år:

1) Jag lovar att rösta på politiker som prioriterar klimatfrågorna. De får mitt förtroende att fatta de långsiktiga beslut som krävs för att begränsa klimatförändringarna och underlätta en hållbar livsstil.

2) Jag lovar att flyga mindre än hälften så mycket som förra året, och i stället ta tåget på ”semestern”.

3) Jag lovar att ha ytterligare två köttfria dagar varje vecka, och bli bättre på att laga god vegetarisk mat.

4) Jag lovar att ställa mig tre frågor innan jag köper något nytt: Behöver jag verkligen den här? Kan jag låna den av någon jag känner? Kan jag köpa den begagnad?

Fyra löften som minskar ditt bidrag till den globala uppvärmningen betydligt! Det kanske blir din julklapp till din son eller din vän. Men det är samtidigt en gåva till alla människor, och framför allt till de som ännu inte är födda. Så får orden god jul en ny dimension: en hållbar jul!

Örebro

Sara Richert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons