Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt elever ta körkort i skolan

Annons

Det nuvarande systemet med övningskörning i privata trafikskolor och uppkörning inför en trafikinspektör från Trafikverket är ett totalt förlegat system. Det härstammar nästan från bilismens födelse. De flesta trafikskolor är enmansskolor. Därför kan man inte träna omkörningsteknik, vilket är en allvarlig brist. Man kan bara träna på att bli omkörd av naturliga orsaker. Detta gäller även vid körkortsprovet.

Körkortsprovet är för dyrt och för värdeladdat. Det är bättre att lägga de pengarna på utbildningen. Körkortsutbildningen måste flyttas över till gymnasieskolorna. Trafiklärarna anställs vid gymnasieskolorna. Trafiklärarna har den utbildning som krävs för att kunna godkänna eleven när den är färdigutbildad. Utbildningen vid gymnasieskolan behöver inte vara gratis. Det går säkert att ta fram en avgift som är relevant. Avgiften kan delbetalas vid varje körlektion eller betalas på en gång.

Äldre körkortsaspiranter får också vända sig till gymnasieskolan för att få sin utbildning. Vid omkörningsövningar så kan man schemalägga dessa så att två bilar åker ut och tränar omkörning på varandra. Trafiklärarna delgodkänner körningen under utbildningens gång, samt slutgodkänner både körning och teori.

Denna utbildning skulle avdramatisera hela körkortstagandet, samt att de flesta skulle ha råd att ta körkort. På en ort som har till exempel fem enmanstrafikskolor så skulle man spara fem skollokaler, fem telefoner och allt material som behövs. Lokaler finns på alla gymnasieskolor, även telefon och kontorister. Bilar, bensin och försäkringar kan man säkert få sponsrade. Körkortseleverna skall inte behöva vara från de ordinarie lektionerna så lång tid som nu. Skolledning och trafiklärarna skulle lätt kunna organisera detta. Om det behövs lagändring så får politikerna ordna detta.

Mariestad

”Vänster-höger-trafikant”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons