Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt julen bli en tid för eftertanke

Annons

Nya skor: en gåva från Sverige till barn i Pakistan.FOTO: Josef Sjöberg

För bara några dagar sedan kom jag hem ifrån en två veckors resa till Pakistan. Förra onsdagen besökte jag en skola för tegelbruksbarn där jag tillsammans med en lokal organisation delade ut skor till barn från mycket fattiga familjer. Utan denna skola skulle inte barnen kunna lära sig läsa och skriva. De skulle då istället få jobba ännu mer med sina föräldrar på de närliggande tegelbruken. Barnen och föräldrarna är så tacksamma för sin skola.

I går (10/12) var det Julens sånger i Nya Hidinge kyrka där jag tillammans med mina barn var med och spelade. Så skilda världar, så skilda förutsättningar. Livet är verkligen inte rättvist.

Sanningen är att vi spenderar mycket mer än vad vi egentligen behöver, både före- och efter jul.

Jag är naturligtvis tacksam för att få bo i ett så rikt land som Sverige, men måtte vi inte glömma bort de som inte har det så bra som vi har, både här hemma, men också i andra länder. Kanske kan vi låta julen få vara en tid av eftertanke, där vi fokuserar och lever för det som är viktigt och som även resulterar i praktisk handlng? För inte behöver vi väl egentligen alla de dyra julklapparna? Sanningen är att vi spenderar mycket mer än vad vi egentligen behöver, både före- och efter jul. Vi lever tyvärr i ett konsumtionssamhälle där vi bara ska ha mer och mer. Och lyckligare blir vi inte heller av detta. Vi blir gladare om vi ger till de som inget har.

Josef Sjöberg

Fjugesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons