Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt mopeder gå i 70 km/h

Annons
Insändarskribenten önskar att mopeder får gå i 70 km/h.ARKIVFOTO: Fredrik Sandberg / TT

I dagens Sverige får en moped framföras i maximalt 45 km/h, en hastighet som fungerar inom storstadsområden men blir ett problem i landsbygden, därför: höj mopedernas tillåtna hastighet!

Som en bilist ser man nog inte något problem med mopedernas nuvarande hastighetsbegränsning mer än att de blir ett hinder på större vägar med ett högre tempo. Man vill så fort som möjligt komma förbi detta hinder och vad gör man då? Jo man kör om så fort man får chansen, även ifall det innebär en risk för mopedföraren.

Även ifall inte alla mopedister ser detta som ett problem finns det de som gör det. Detta kan vara droppen som får personen att trimma sin moped. Varför sluta vid 60-70 km/h när man ändå får samma straff som om att den skulle gå i 120 km/h.

Detta leder i sin tur till osäkerhet på landsbygden. Vårdslösa mopedförare som kör efter sina egna trafikregler och väcker familjer som bor i närheten. Ifall de redan brutit mot lagen när de trimmat mopederna, vad är då anledningen till att följa resten? Polisen är inte heller till någon hjälp då det är väldigt sällan de besöker lantområdena.

Mopedisterna som antagligen bor där kan dessutom området mycket bättre än vad poliserna kan, vilket resulterar i att de kör ifrån. Därför, höj mopedernas tillåtna max hastighet till 70 km/h. Många kommer att vara nöjda med den hastigheten och följa trafikreglerna. Dagens mopeder utav kvalitativa märken är dessutom anpassade för att klara av en sådan hastighet.

”Ung mopedist”

Glanshammar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons