Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss klä oss som vi vill!

Annons

Örebro. På flera tusen skolor runt om i hela världen säger man till tjejer i tonåren att dölja sina kroppar.

Tydligen är ett bh-band eller en bar axel en distraktion för manliga lärare och elever i deras arbetsmiljö.

Men att vi tjejer ska behöva sitta i klassrummet och svettas i 25 graders värme är inte tillräckligt distraherande för oss?

Om en tjej är tillräckligt nöjd med sin kropp för att visa sina armar eller ben i skolan, borde inte det vara något att hylla i stället för att försöka stoppa?

Varför ska de få tjejer som har självförtroende nog att visa sin kropp offentligt skämmas?

I stället för att smutskasta oss tjejer för att vi på sommaren bär kläder som passar vädret borde vi lära andra elever och lärare att sluta sexualisera den kvinnliga kroppen. Om en kvinna är ”för ung för att ha på sig det där” är hon också för ung för att sexualiseras.

När en tjej skickas hem från skolan för att hon har för korta shorts på sig menar man att det är viktigare att hon ska ha på sig kläder som anses lämpliga än att hon ska vara i skolan.

Man får henne att tro att männens krav på en distraktionsfri skolmiljö är viktigare än hennes utbildning.

Nu förekommer inte detta så ofta i Sverige längre, vilket är en väldig tur, men alla vi elever som har gått på Internationella Engelska Skolan förstår oron på morgonen när man tog på sig sina favoritshorts för att gå till skolan.

Bh-banden stoppades undan eller togs av när man på sommaren ville ha på sig ett linne i stället för att möjligtvis dö av värmeslag i de dåligt luftkonditionerade klassrummen.

Varför ska vi tjejer straffas för att det är varmt utomhus?

Vi måste sluta lära tjejer vad de bör ha på sig för att de inte ska behöva vara rädda för män och börja lära män att respektera kvinnor.

Örebro

”Barbent tonåring”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons