Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt parterna avgöra arbetstiden

Annons
Lagstifta inte. Låt inte lagar bestämma vilka arbetstider som gäller. Det bör parterna göra, enligt skribenten. Arkivbild

För ett tag sedan lyfte några socialdemokrater åter frågan om rätten till heltid i Svenska Dagbladet. Efter att ha levt på studiemedel och kortvariga jobb vet jag något om hur det är att ha en låg inkomst. Självklart måste man kunna leva på sin lön och självklart ska män och kvinnor ha samma villkor, men att genom lagstiftning tvinga till heltidstjänster är fel väg att gå.

Alla vet vi att ungdomsarbetslösheten är ett stort problem och numera är även jag en pinne i statistiken. Etableringsåldern, den ålder då 75 procent av arbetskraften har jobb, ligger i dag på skrämmande 28 år.

Jag tycker att vårdbiträdet och sjuksköterskan bör få en bättre arbetsmiljö med högre lön och humanare villkor och här tror jag möjligheten för privata aktörer kan spela stor roll. Enligt undersökningar från Vårdföretagarna framkommer att det inom privat vård finns ett tydligt medarbetar- och kundfokus, som inte är lika påtagligt inom den offentliga vården. Det finns också tydligare målfokusering och uppföljningsinstrument samt ett ständigt arbete hur man ska prioritera rätt.

Vänsterpolitiker har ofta en tendens att vilja reglera lite för mycket. En heltidsreform kommer att bli dyr, om den ens är praktiskt genomförbar. Går det att lagstifta inom kommuner och landsting befarar jag att reformen snart kommer också till den privata sektorn, något som skulle vara förödande för de små och medelstora företagen. Inom handeln skulle exempelvis endast 20 heltidstjänster tränga undan kanske 200 ungdomar, som då inte skulle ha möjlighet till värdefull arbetslivserfarenhet genom extrajobb några timmar i veckan. Dessutom skulle det inte fungera schematekniskt.

Kristdemokraterna kallar det subsidiaritet, går det att ta beslut på en lägre nivå ska det göras.

Låt arbetstiden regleras där det hör hemma – mellan arbetsgivaren och facket!

”Hellre deltidsjobbande än heltidsarbetslös”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons