Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt ungdomar finansiera körkort med CSN-lån

Annons

Hällefors. Grön ungdom tycker inte att den studieovana ungdomen på landet (hur de nu kan veta det?) ska ha möjlighet att ta lån för att skaffa sig ett körkort? Nej, för det gynnar ju landsorten och körskolorna på de rikas bekostnad.

Jag ser två fördelar. Dels får ungdomar en morot att klara av sina numera nödvändiga gymnasiestudier, dels fler arbetstillfällen för och kanske nyetableringar av körskolor. En win-win- situation! Dessutom, så är det inget generellt ”bidrag” som bara delas ut. Det kräver en motprestation i form av avklarade studier!

Det är ett ”lån”, inte vilket vanligt sms-lån som helst med 500 procent ränta, utan ett CSN-lån som torde vara fördelaktigare än ett vanligt blanco-lån.

I vanliga fall hade det kanske dröjt till uppemot 30-årsåldern innan vissa haft möjlighet att ha inkomster nog eller möjligheter som fast anställning för att kunna ta ett vanligt banklån att finansiera körkortet med.

För många unga är körkort i dag en nödvändighet, inte bara för att presumtiva arbetsgivare kräver det, utan för att över huvud taget kunna bo kvar ”ute på landet” eller i kranskommuner där arbetstillfällena tyvärr inte växer på träd.

I valet mellan att bo i flyttkartonger på andra och tredjehandskontrakt (om man ens får det) för att få ett arbete, är det kanske inte så dumt med körkort och att pendla. För ibland är det långt till allmänna kommunikationer ute på landsbygden. Inte alltid går bussar och tåg så det passar heller.

Hällefors

Pirjo Drakhjerta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons