Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läxor skapar orättvisa

Annons

Med anledning av NA:s artikel om hur man nu kan anlita professionella läxhjälpare känner jag mig absolut tvingad till att starta en opinion angående hemläxor.

Jag blir alldeles förtvivlad när jag läser om att en student som egentligen har det lätt för sig måste ha en läxhjälp hemma för att ta ifatt allt man missat när man varit sjuk. Min fråga blir då självklart – vad händer när jag har det svårt för mig och blir sjuk och mina föräldrar ej har råd eller inte prioriterar en hemhjälp som hjälper mig med läxorna? Jag skulle vilja att man gör en ordentlig översyn av detta i Örebro kommun.

Syftet med att ha läxor är lika många som det finns lärare i Örebro kommun. Orättvisan med läxor är omfattande. Dels beror det på hur mycket hjälp och stöd jag har hemma med läxhjälp. dels beror det på hur lätt och svårt jag har själv som elev med att fixa läxorna självständigt. I skolan ska man möta eleven utifrån elevens behov och ge det stöd eleven behöver för att nå kunskapsmålen annars måste man enligt skollagen upprätta ett åtgärdsprogram som rektor är ansvarig för. Vad gäller då med läxorna? I de flesta klasser får eleverna samma hemläxor – orättvist. Läraren har ingen aning om ifall eleven själv ska hålla reda på läxan, genomföra den i tid och faktiskt lära sig något av den. (För det måste väl iallafall vara syftet?)

Om vi som arbetar fick med oss flera arbetsuppgifter hem varje dag för att vi inte hann med vårt arbete på vår arbetstid skulle detta vara väldigt svårt, en arbetsmiljöfråga och inte okej. Om vi i en anställningsintervju får frågan om vi kan hålla isär arbete och fritid skulle chefen dra öronen åt sig om vi svarade att vi tog hem arbete varje kväll för att vi inte hann utföra arbetsuppgifterna på ordinarie arbetstid. Låt oss starta en diskussion omkring läxorna!

"Specialpedagog”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons