Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lita på forskningen

Annons

Örebro. Inga kommunala skolor i Örebro ska delta i försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 säger kommunledningen tvärsäkert med anledning av att regeringen och Alliansen kommit överens om försöksverksamhet på 100 skolor i landet.

Varför inte då? Det vore väl ett fantastiskt tillfälle att bedriva ett mycket konkret forskningsprojekt om likvärdiga skolor gjorde olika och utvärderades mot varandra. Antagligen vågar man inte, för tänk om tidiga betyg skulle visa sig vara bra för eleverna.

Agerandet från socialdemokratiska majoriteter i Örebro län förvånar knappast en gammal lärare. Det har funnits ett notoriskt motstånd mot betyg i alla lägen. Läsåret 1983/84 stoppade den dåvarande borgerliga regeringen ett långt framskridet försök med betygsfri intagning i den norra länsdelen. 1995 ville den socialdemokratiska kommunledningen i Örebro införa en betygsfri grundskola. Då var det skolminister Ylva Johansson (S) som stoppade påhittet.

Man kan undra hur mycket forskning som låg bakom de där försöken att helt ta bort betygen?

Nu hävdar majoritetens politiker med emfas att internationell forskning anser att tidiga betyg är dåligt.

Hur kan detta vara möjligt? I Sverige har vi inte haft sådana betyg sedan tidigt 70-tal.

Alla andra länder i Europa har haft tidiga betyg sedan urminnes tider. Går dessa länder på tvärs mot internationell forskning? Är det bara Sverige som tänker rätt?

Frågan om betyg i den svenska skolan är och har alltid varit politisk och inte forskningsrelaterad.

Finns det då ingen forskning som visar hur det gick för eleverna när betygen togs bort på låg- och mellanstadiet på 70-talet? Jo det finns det visst, men denna verkar okänd för de flesta.

I IFAU:s omfattande ”Rapport 2010:8” (går att hitta på nätet) framgår det att ”färre barn till lågutbildade föräldrar gick igenom gymnasiet då betygen togs bort på låg- och mellanstadiet under 70-talet. De högutbildades barn gynnades av betygsfriheten”.

Örebro

”Före detta adjunkt”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons