Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten tomte kom i kläm

Annons
Jultomten fick inte hållas i fastighetens trapphus.FOTO: Kenneth Bergqvist

Nu är det Jul och liten tomte tittar ut för att sprida lite ljus och glädje bland Öbo:s hyresgäster men inte på Fabriksgatan 32 D detta år.

Vi har varje år haft en liten tomte utanför vår dörr till glädje både för oss och övriga i trappuppgången och detta för att även föra visa på lite svensk tradition. När vi kom hem finner vi att Öbo har lämnat en skriven uppmaning att vi inte får ha vår lilla tomte i trapphuset då det medför stora risker vid en eventuell brand och försvåra för en utrymning, Löjligt i detta fall för jag tror inte att våra grabbar och tjejer inom räddningstjänsten springer rätt in i ett hörn där tomten står utan de ser säkert var dörren till lägenheten finns men det kanske är lite svårare för anställda inom Öbo?

I samma skrivelse meddelar man sina hyresgäster att man kommer att ta ut en avgift på 250 kronor för att forsla bort eventuella saker som kan finnas i trapporna. Jag ställer mig frågan om Öbo verkligen har juridisk rätt att ta ut denna avgift (böter) detta gäller även om det om det står rullatorer i trapporna.

Det känns som att man silar mygg och släpper igenom elefanter.

Hur ska vi hantera rullatorer om man får besök av någon rörelsehindrad och var ställer den besökande sin rullator under tiden besöket varar, ska man kanske införa tidsbestämda besökstider för att säkerställa säkerheten eller P-avgifter för att få ha rullatorn i trapphuset under besökstiden.

Det känns som att man silar mygg och släpper igenom elefanter.

Kanske det kan finnas anledning att man inför kommande vinter ser till att det saltas och sandas innan man gå till jobbet detta för att säker ställa säkerheten för hyresgästerna och för räddningstjänstens persona så ingen behöver komma till skada eller ska vi dra av 250 kr på hyran varje gång det inte är skottat?

Tomten firar jul på annan plats.

Kenneth Bergqvist

Örebro

Svar direkt:

Vi vill poängtera att trapphuset är den enda utrymningsvägen som ett bostadshus har och därför är det så viktigt att det är framkomligt.

Lagen om skydd mot olyckor, innebär att fastighetsägaren har ett strikt ansvar om att upprätthålla trygghet och säkerhet när man vistas i fastigheten och dess trapphus.

För att vi som fastighetsägare skall kunna efterleva lagen och säkerställa att räddningstjänst kommer fram som de ska, har vi en nolltolerans som säger att inga lösa föremål får förekomma i trapphusen. Och därför gäller den även små tomtar. Man får julpynta inne i lägenheterna istället.

Vi vill poängtera att trapphuset är den enda utrymningsvägen som ett bostadshus har och därför är det så viktigt att det är framkomligt.

Avgiften på 250 kr är en kostnad som vi har för att frakta bort föremål som står i vägen och förvara dem på säker plats, tills hyresgästen kan hämta ut den tillvaratagna ägodelen.

Vad gäller placering av hyresgästers eller besökares rollatorer har Öbo som ambition att hitta en bra förvaringsmöjlighet. Den som använder rollator kan gärna kontakta sin bovärd för att hitta en lämplig lösning.

Till sist, vi har beredskap och jour för snöröjning och är ute så snabbt det bara går för att skotta och sanda vid våra fastigheter. Trots det så hinner vi inte alltid hålla undan överallt när det snöar som värst. Det ber vi om överseende med.

Med vänlig julhälsning

Örebrobostäder

Peter Johansson

Brand- och säkerhetsansvarig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons