Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marx aktuell även i vår tid

Annons

Bergslagen. Finanskrisen 2007–2008 lyckades inte vända utvecklingen. De ekonomiska klyftorna fortsätter att öka. 95 procent av pengarna till återhämtningen efter krisen tillfaller den rikaste topprocenten. Resultatet beror på växande skillnader i kapitalägande mellan fattiga och rika. Den bedömningen gör nationalekonomen Karl Marx av sin samtid. Likheten med vår tid är slående.

Ett aktuellt exempel är att stormrika investerare köper dyra lägenheter och fastigheter i London för att få kapitalet att växa allt fortare. Investerarna bor inte ens i sina lyxiga bostäder. De förblir tomma och oanvända i en mångmiljonstad där vanligt folk har enorma svårigheter att hitta en bostad.

Fastighetsinvesteringarna i London stämmer väl med Marx beskrivning av kapitalets skadeverkningar. Thomas Pikettys bok, ”Kapitalet under det 21 århundradet”, är en modern variant av Marx Kapitalet. Piketty hävdar att avkastningen på kapital är högre än tillväxttakten. Inkomstklyftorna ökar, eftersom kapitalägandet växer. De rikaste blir rikare och lämnar allt större förmögenhet i arv till sina barn.

Även i Sverige är utvecklingen densamma säger Piketty. De redan rika har gynnats genom att förmögenhets- och arvskatten avskaffats och skatten på högtaxerade fastigheter sänkts.

Fattigdomen i världen är en inkomstkälla för rika länder. Skuldsatta u-länder betalar mer än vad de får i lån och bistånd av kapitalstarka i-länder. År 2007 hade 1 125 miljardärer i rika länder kapitaltillgångar på 4,4 biljoner dollar. En femtedel av miljardärernas tillgångar skulle räcka till att ge hela jordens befolkning utbildning, dricksvatten, hälsovård och sjukvård.

Marx beskriver sin samtids ekonomiska orättvisor som resultat av skillnader i ägande. Thomas Piketty kommer fram till samma resultat som Marx om vår samtid. Skillnaden är att klyftorna ökar.

Bergslagen

Claes Thulin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons