Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer säkerhet behövs

Annons
viktigt jobb. Att till exempel få hjälp med varm mat betyder mycket. Men vikarierna borde få mer introduktion, anser insändarskribenten.Arkivfoto: Fredrik Sandberg /TT

Jag studerar vård och omsorg på Masugnen i Lindesberg, snart kan jag få titeln undersköterska om jag blir anställd.

När man läser i skolan låter allting så bra, hygienrutiner, ergonomi, man ska göra det bästa och finnas där för brukaren.

Men när man kommer ut i praktiken och ska arbeta med det, hur ser det ut då? Det fuskas här och var, det klagas på vad man ska göra under dagen, suck, ska jag få åka till den i dag igen.

Var är utbildning till oss vikarier när vi ska ut på till exempel sommarjobb. I somras skrek de flesta efter vikarier inom vården. Jag har nu arbetat fyra somrar inom vården, jag har blivit erbjuden lyftteknik 1 gång. Hur är detta möjligt?

Ska man inte få känna sig trygg när man kommer ut och ska använda en säkerhet för brukaren. Jag saknar information om lyftteknik, brandsäkerhet, hur skriver man i datasystemet, borde inte vikarier få information hur det används och fungerar. Vems ansvar är det? Vad händer om någonting händer?

Eftersom det oftast är tajt på schemat under dagen har inte ordinarie personal tid att sitta och gå igenom saker.

De som inte arbetar inom vården tycker man har rena skit jobbet och tror att man torkar skit hela dagarna. De ser inte att vi åker till människor som inte får något besök under dagarna/veckorna, de som inte klarar sig själva, vi åker till människor som inte syns, som behöver vår hjälp för att dom ska fungera, att dom ska få komma upp på dagen, bli rena och fräscha, få gå på toaletten, få medicin för att de ska må bra, vi finns om de behöver träna, gå ut och gå, få handlat, få ett städat hem, få hem varm mat, få känna att de duger fast dom inte klarar saker och ting lägnre.

Vi ser människor och många människor uppskattar att vi kommer till dom och bara kan sitta och prata.

Men vad får vi för att vi ser människan?

Sofie Johnsson, Storå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons