Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min dotter hoppar av lärarjobbet

Annons

Jag förstår att ytterst få vill bli grundskollärare i dag (det gäller säkert även andra lärargrupper).

Efter att i tre års tid följt min dotters kamp för att få ett drägligt arbetsklimat, förstår jag varför hon nu ger upp och söker andra arbeten. Jag vet att hon är omtyckt som lärare men det hjälper inte. Jag tror det är ytterst få som skulle acceptera en sådan arbetsmiljö som lärare har i dag. Stora klasser med ungar där hälften är föremål för utredning, barn som inte kan sitta still utan far runt, en ljudnivå som gör att läraren är orolig för sin hörsel. Det finns emellertid barn som sköter sig och vill jobba på och lära sig, det måste sägas. Men som dottern säger: ”Dessa har jag bara inte tid med för jag vet att de trots allt klarar sig.”

Lärarjobbet består i dag av i huvudsak konflikthantering och pappersarbete, för allt ska dokumenteras. Det minsta en lärare ägnar sig åt i dag är kunskapsförmedling, vilket de flesta lärare upplever som ytterst frustrerande. En lärare är i dag i huvudsak socialarbetare och uppfostrare. Många föräldrar anser att det är skolans sak att få pli på deras ungar och lyckas man inte är det skolans (lärarens) fel.

Lärare blir i dag utskällda av föräldrar för att de tar kontakt och vill ha hjälp med att få ordning på deras barn, så att de i längden ska kunna lära sig något. Unga ambitiösa lärare ger upp. Många äldre lärare tror jag blir kvar för att det är svårt att få andra arbeten eller så har de förmågan att slå dövörat till.

När min dotter läste till lärare var de fyra stycken som pluggade ihop, tre tjejer och en kille. Av dessa har en tjej och killen redan gått till andra jobb och som sagt min dotter slutar nu efter denna termin. Det är 75 procent som hoppat av och det beror inte på den urusla lönen utan på arbetsförhållandena. Dottern säger att hon trots allt skulle kunna tänka sig att vara kvar om hon fick en lärare till i klassen men så ser det inte ut framöver. I den kommun hon jobbar drar man i stället in 10 procent av de fast anställda lärarna till nästa termin.

Skäms politiker som kan fattar sådana beslut. Vi kommer att få betala dyrt framöver.

Örebro

”Mor till en lärare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons