Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre stöd till storbönder

Annons

Jämlikhet och rättvisa är något flertalet av oss sätter högt i vårt land. Vi är också i allmänhet beredda att stötta och bidraga till ett bättre och rättvisare liv även för andra.

Tyvärr har girigheten, som en gång betraktades som en dödssynd, nu nått oanade höjder vad gäller vissa yrkesgrupper. Det är lätt och ofarligt att räkna upp de mest giriga, till exempel bankfolk, företagsledare och så vidare. Men ingen vågar kritisera våra godsägare/storbönder!

Orsaken vet vi ju alla. Om de får kritik kör man upp med sina traktorer framför riksdagshuset och det vill ju ingen skattebeslutande riksdagsman vara med om.

Häromdagen vandrade jag över en enda åker som numera är 1 000 gånger 2 000 meter. För ett antal år sedan bestod denna yta av cirka 25 mindre åkrar med träd, buskar och små bäckar.

På den tiden fanns här cirka 15 olika fågelarter, fjärilar, bin, harar, rådjur, rävar med mera. Men i dag är det ett öppet landskap. Öppet för vadå? Inga träd, inga buskar, inga fåglar, inga insekter, inga växter. De små öppna bäckarna finns inte mer. Nu finns det bara nergrävda rör som effektivt transporterar regnvatten och kemikalieöverskott från ”konstgödslingen” snabbt ut i Hjälmaren. Men hur har det blivit så här? Ja, inte vet jag, men jag vet att dessa jätteåkrar tillkommit med hjälp av miljoner kronor i miljöstöd varje år!

Nåväl, dessa regler har våra politiker bestämt, så vi får väl vad vi förtjänar. Men det är ju faktiskt vi vanliga arbetare som står för dessa bidrag så nog borde vi fundera om det ska vara så här?

Det är ingen tvekan att majoriteten av våra bönder gör en jättefin insats och bör få det skattestöd de förtjänar, men det är ju fullständigt barockt att godsägare med stora förmögenheter ska ha bidrag som är jättelika mot vad den vanlige ansvarstagande bonden får!

Nej, mitt förslag är att införa en begränsning av bidragen till dessa ”Storbidragsbönder” och omfördela dessa pengar till vanliga bönder med en helt annan känsla för miljön än dessa miljömarodörer, som även kan studeras i boken ”Jorden de ärvde” skriven av Björn af Kleen!

Kumla

”Miljöarbetare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons