Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet av Ronnie består

Annons

Under min högst korta sejour som ordförande i Ronnie Peterson Museum 2007-08, uttalade jag mig i NA med orden ”Ingen ska kunna tjäna pengar på Ronnie”. Dessa ord blev också orsaken till mitt avhopp, då det tyvärr var en alltför vanlig företeelse för de människor som fanns i kretsarna runt föreningen.

När museet lades ner, höjde jag ett varningens finger till bland annat Örebro kommun, med ett påpekande att en av Örebros, (och Sveriges) största och viktigaste idrottssamlingar var på väg ut på öppna marknaden, för att troligtvis aldrig hitta tillbaks igen.

Pokaler, personliga tillhörigheter, dokument, memorabilia, fordon som kunde bevarats för framtida örebroare, och svenskar i motorstjärnans hemstad. Ett förslag lades till kommunen på ett showroom, men det avslogs.

Nu kommer resultatet av kommunens ointresse, som till exempel när en hjälm som påstås ha tillhört Ronnie skulle auktioneras ut, (på hans födelsedag den 14/2) för 100 000 kronor.

Lyckligtvis nappade ingen, dels beroende på att hjälmen var för dyr, dels beroende på att den med stor säkerhet inte är autentisk, utan troligtvis en efterkonstruktion.

Men, arvet efter en av de största idrottsstjärnor Sverige haft, är på väg att säljas ut. Vad än orsaken är, så är det nog enda sättet att bevara de saker som finns kvar efter Ronnie, hos motorsportfanatiker långt bort från Örebro och i många fall landets gränser. Och det kommer säkert att gå att tjäna en och annan krona på affären, vilket var precis det ett museum skulle ha omöjliggjort.

Det enda som inte går att sälja är i alla fall minnet av Ronnie, en av Örebros viktigaste ambassadörer i modern tid.

Jag hoppas i alla fall vi lyckas behålla någon liten pryl att kunna ha på länsmuseet om hundra år.

Örebro

Martin Hedberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons