Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilprat en trafikfara

Annons

Vägverket skriver på sin webbplats att det inte är lämpligt att prata i mobiltelefon när man kör bil och det vet väl alla. Men då jag är bussresenär så undrar jag om busschaufförerna är medvetna om vilka konsekvenser det kan innebära om de pratar i mobilen samtidigt som de kör?

Jag har vid många tillfällen råkat ut för att busschaufförer pratar i mobilen samtidigt som de kör och ansvarar för många människors liv. Ett hett tips till er är att stänga av ljudet på mobilen, låta den som ringer tala in ett meddelande och då bussen står stilla läsa av meddelandet eller eventuellt ringa upp.

Vägverket skriver följande om mobilprat vid bilkörande: Det är som att försöka läsa en bok samtidigt som man ser på tv. Alla som har försökt, vet att det sällan fungerar att dela sin uppmärksamhet mellan flera olika saker. Gör du det när du kör bil, ökar dessutom risken att råka ut för eller orsaka en trafikolycka avsevärt.

Det är inte själva mobiltelefonen som är boven i dramat. Det är vår oförmåga att göra två saker samtidigt som ställer till det. Hur gärna vi än vill, kan vi tyvärr inte koncentrera oss på flera saker samtidigt utan att förlora skärpa och uppmärksamhet. Och det spelar inte så stor roll om du har haft körkort i 20 år eller två veckor, är skicklig eller orutinerad. Det är själva distraktionen som är farlig och som ökar risken för att en trafikolycka inträffar.

Östansjö

”Orolig resenär”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons