Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monarkin är otidsenlig

Annons

År 2010 har Örebros politiker rullat ut miljoner på ett jubileum med kungaätten Bernadotte som galjonsfigur. Hur många miljoner handlade det om? Vilka syften hade man? Och vilka resultat nåddes? Att damtidningarna fick sitt, fattar nog vem som helst. Men på vilket sätt uppmärksammades Örebro med varaktiga resultat? Och vad har hänt med alla andra städer som bjudit in kungen med förhoppning att få ett bättre rykte? Vad hände med Eskilstunas stora satsning 2008, och Karlstad 2005?

Att i ett modernt samhälle välja Bernadotte som symbol för demokrati, frihet och fred är helt knasigt. Alla som har läst sin historia vet ju att kung Bernadotte erövrade Norge. Alla vet ju att samme regent – Karl XIV Johan – massor av gånger förbjöd utgivningar av tidningar som hade en annan åsikt än kungamaktens.

Historien har alltsedan den första Bernadotte rullat vidare. Gång efter annan dyker tveksamheter upp kring kungafamiljens syn på sig själva och sin maktutövning. Se till exempel på den så kallade Haijby-affären, där hovet tystade ner den dåvarande kungens homosexuella relation med en ung pojke. Knappast charmigt. I går, i dag eller i morgon.

Det är inte charmigt med en relation mellan folk och regent som bygger på märkliga idéer om att ”undersåtarna” inte får säga du till kungafamiljen. Distans mellan människor ligger inte i tiden och är inte speciellt trevligt.

Det är inte heller charmigt att hovet har parkeringsböter på tusentals kronor varje år. För en enkel familj är parkeringsböter ett sår i den privata månadskassan. Kungahusets böter får vi skattebetalare stå för.

Det är inte charmigt med en kung vars kvinnosyn tar sig uttryck i ”flickor till kaffet”. Hade det varit din eller min dotter som utnyttjats, så tror jag inte att vi som föräldrar bara skulle nöja oss med att ”vända blad”.

Hovförfattaren Herman Lindqvist kommenterar upprörd att kungen borde lämnas i fred. Varför det? Ska någon komma undan granskning bara för att man har en speciell titel? Är man statschef, så är man det dygnet runt.

Efter kronprinsessan Victoria kom prins Carl Philip till världen. Då tyckte kungen att manlig tronföljd var att föredra. Hur han kan titta sin dotter i ögonen efter det, är för mig en gåta.

Det Örebro behöver mest av allt just nu är fler människor med en sund och modern kvinnosyn.

Öreb

”Nota bene”ro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons