Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndemännen behövs

Annons

Systemet med nämndemän vid Sveriges domstolar må ha flera hundra år på nacken men behöver för den delen inte vara förlegat. Det finns många anledningar till att detta system gott kan vara kvar. Bland annat sitter man som folkets representant och därmed som lekman inom rättsväsendet bland annars genomgående i området expertutbildade. Dessa har full fokus på det rättstekniska medan vi för folkets röst i detta så expertfyllda sammanhang.

Som nämndeman har man meriten att man inte är juridiskt insatt, vilket betyder att nämndemannen kan utifrån folkets perspektiv bevaka det svenska rättsväsendet med ett inifrånperspektiv. Nämndemännen har en insyn som allmänheten annars inte skulle kunna ha, eftersom mycket är sekretessbelagt.

Att klanka ned på sättet att utses, att det inte skulle vara representativt, är att ifrågasätta hela vårt demokratiska system och då är vi ute i farliga tassemarker.

Man klagar på att många av nämndemännen är gamla, vilket i sig är åldersdiskriminering. Dessa människor bär med sig erfarenheter och är tillgängliga på ett sätt som många andra inte är. Ska vi ha förtroendevalda som representerar folket i stort borde vi ha allt fler gamla i alla sammanhang eftersom dessa utgör den största gruppen av människor i dagens Sverige.

Många unga kommer med och många av dessa fungerar bra. En del, ytterst få, tror sig kunna föra en politisk funktion som nämndeman men dessa blir inte gamla som nämndemän. De absolut flesta som ställer upp gör det med den största seriositet och är väldigt noga med att följa sin domared. Var och en är medveten att det gäller enskilda människors liv, vilket många av nämndemännen mycket ofta poängterar medan den juristutbildade främst tittar på den rättstekniska delen. Nämndemän behövs för att slå vakt om respekten för människan.

Nämndeman

Örebro

Göran Wall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons