Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obamas besök inte oväntat

Annons

Örebro. Många svenskar har förvånat sig över att Obamas besök kom så snabbt. De allra mest naiva av våra journalister påstår att presidentens uppdykande var en ersättning för högst densammes inställda möte med Putin. Så tänker och skriver den historielöse, och glömmer att Carl Bildt, regeringens halvstore hund – så kallad av en amerikansk diplomat – nosat upp att den 11 september 1973 var dagen då general Pinochet genomförde sin USA-stödda statskupp och störtade den lagligt valde presidenten Salvador Allende.

Till varje pris var naturligtvis Obamavisiten tvungen att vara överstökad före den 11 september, då 40-årsminnet av Chiles brutala förvandling från demokrati till diktatur genomfördes med USA:s stöd.

Om besöket inträffat en vecka senare skulle vårt folk via teve ha fått bevittna bilder på imponerande Air Force One blandade med sekvenser från Chiles huvudstad Santiago, där flygvapnet bombade Monedapalatset, medan Allende på sitt tjänsterum med handvapen förgäves försvarade sitt liv och sitt lands demokrati mot de inträngande bödlarna.

Våra medier skulle ha varit tvungna att vid sidan av återgivandet av Reinfeldts förbannade lögn om att ”världen förväntar sig att USA griper in” också berätta om arresterandet, och tortyren på Estadio Chile, av tusentals demokrater: politiker, journalister, fackföreningsmän, konstnärer, lärare etcetera.

Bland de förhatliga fanns Victor Jara, folksångare som tolkade den stora massans förhoppningar och glädje inför framtiden. Han torterades oavbrutet i fyra dygn. Hans bröstkorg slogs in och hans händer bröts sönder, de som så skickligt trollat fram sånger ur den akustiska gitarren. Bödelsdrängar är vidskepliga och förstår inte att sången sitter i hjärtat. Victor Jaras lik kastades ut på en gata i Santiago.

Reinfeldtregeringens utförsäljning av det svenska samvetet går vidare. So help us God!

Örebro

”Stänka Russin”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons