Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödig plåga i slakterier

Annons

Jag sitter här på fredagskvällen och känner mig bedrövad. Jag läste en artikel häromdagen som skakade om mig. Upp till 75 procent av alla får och kor i EU dödas utan bedövning. Det innebär att de är vid fullt medvetande när deras halsar skärs av. Bakom halskotpelaren finns nämligen två stora blodkärl som förser hjärnan med blod och dessa nås inte av kniven.

Det tar i genomsnitt 3-5 minuter innan djuret dör men franska forskare har konstaterat att det kan ta upp till 11 minuter. En veterinär som har sett denna typ av slakt säger att det inte är något litet snitt utan ett jättestort operativt ingrepp utan bedövning.

”I alla andra sammanhang skulle jag som veterinär omedelbart bli fråntagen min legitimation om jag gjorde något liknande. Man kan se på ögonens rörelser att djuret är vid medvetande. Ofta försöker korna råma men kan inte då luftstrupen är av. Har man sett det så är det inte något man glömmer.”

Jag vill betona att denna typ av slakt inte är tillåten i Sverige. I övriga Europa är det tillåtet att döda djur utan bedövning vid religiös slakt.

Problemet är bara att slakterierna i EU har upptäckt att det är billigare att slakta djur utan bedövning. Då behövs inte två produktionslinjer (en för bedövning och en för att skära av halsen). Då behövs bara en produktionslinje (att skära av halsen).

Slakterierna utnyttjar alltså undantaget för religiös slakt för att sänka sina produktionskostnader och miljontals djur går en plågsam död till mötes. Noteras bör att de flesta religiösa människor accepterar att djur bedövas vid slakt. De är villiga att kompromissa av djuretiska skäl.

Finns det då något vi kan göra för att motarbeta detta djurplågeri? Ja, använd din konsumentmakt. Kött från plågade djur finns i svenska livsmedelsaffärer och restauranger. Köp det inte. Bojkotta!

Örebro

”Koibur”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons