Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna stan för biltrafik

Annons

Det är med förfäran jag ser min ungdoms stad eskalera i vålds- och sexbrott. Manifestationer i all ära, men de anammas bara av de ”redan frälsta”. Våldsmännen tar inte åt sig av budskapet att det ”inte är okej” att våldta kvinnor, tvärtom tror jag att det förstärker deras känsla av makt att hålla en hel stad i hjälplös skräck. Att demonstranterna dessutom tycker att ”våld inte ska bemötas med våld” innebär ju att det i princip är ofarligt att överfalla kvinnor. Åker de fast blir det i de flesta fall lite ”vård” och sedan är det fritt fram igen.

Det enda rätta är att öppna hela staden för biltrafik som det var på 50- och 60-talen när jag var ung. Då åkte karavaner av så kallad bilburen ungdom, eller som vi kallades, raggare, över stadens gator och gamla och unga, kvinnor som män, kunde flanera oantastade längs raggarstråken och beundra våra amerikanare.

Raggarna höll ordning på torpet och överfalls-

våldtäkter förekom i stort sett inte alls. Skulle någon överfalla en kvinna eller en åldring så hade det garanterat blivit synd om gärningsmannen. Det enda bråk som förekom och på grund av nyhetstorka och sensationslystnad skrevs upp stort av tidningarna, var lite kärleksfullt gnabb mellan raggare och skinnknuttar på det numera tillintetgjorda Järntorget. Det var i stort sett samma sorts människor med samma värderingar. Jag till exempel hade både amerikanare och tuff brittisk motorcykel men hade inga svårigheter med något av ”lägren”. Förhållandet till polisen var i allmänhet gott.

Min vision är att om gatorna öppnas igen så kommer de små fragmenten av raggare som finns kvar att växa till sig och därigenom skapar vi en fredad zon i staden för de nu så utsatta grupperna. Allt var bättre förr, utom möjligen bilarnas driftsäkerhet.

Örebro

”Humanist”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons