Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvis barnomsorg

Annons

Örebro.För exakt ett år sedan bestämde jag mig för att starta eget företag. Jag är småbarnsförälder utan fast anställning och bestämde mig för att göra verklighet av min dröm och på det sättet också hitta ett sätt att få ekonomin att gå ihop.

Jag kontaktade kommunen för att starta ett familjedaghem (alltså pedagogisk omsorg i hemmet, eller dagmamma som man sa förr). Jag fick mycket bra hjälp och vägledning från barnomsorgsnämnden som verkligen stöttade mig. Tack. Jag har startat företag, gått kurser, blivit utredd och granskad och i december blev jag godkänd av kommunen. En inte helt smidig och lätt process, men värt det.

Jag träffar så många föräldrar som efterfrågar ett annat alternativ till den traditionella barnomsorgen.

Jag har också mött och pratat med många unga Örebroare från olika sammanhang och bakgrund.

När jag berättar att jag startat familjedaghem så får jag utan undantag positiva reaktioner. ”Åh det önskar jag att mina barn ska gå i när jag får barn” eller ”Jag gick själv hos dagmamma, jag trodde inte det fanns kvar”.

I kväll fick jag ett mejl från kommunens ekonom med nya ersättningsnivåer. De har sänkt bidraget till alla oss som driver pedagogisk omsorg drastiskt. En kollega har räknat ut att det rör sig om en sänkning med 25 procent för en genomsnittlig barngrupp. Då får jag ett antal frågor till stadens politiker.

4 Varför värderas de familjer och barn som väljer en annan typ av barnomsorg så annorlunda?

4 När förskolegrupperna är överfulla och köerna ringlar sig långa, borde man inte uppmuntra alternativen?

4 Jag är kvinna, egen företagare och granskad och godkänd flera gånger om. Varför värderas mitt arbete så mycket mindre?

Att prata om jämlikhet på arbetsmarknaden och samtidigt göra så här det är för mig hyckleri.

Örebro

Anna Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons