Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro växer och blir mer sårbart

Annons

Örebro. Örebro växer så det knakar och utanför Örebro tätort utarmas alla samhällsfunktioner. Alla kloka människor inser att det är något grundläggande fel i detta, men ytterst få kämpar för en förändring. Örebro är inte unikt på något sätt. Det är samma utveckling i hela Sverige och runt om i världen. Ett ökat välstånd innebär, närmast som en naturlag, att människor klumpar sig samman i allt tätare bosättningar. Och visst blir det effektivare med korta transporter, ökad samhällsservice, ökad valfrihet, ökat utbud av varor och tjänster och ökad standard på skolor, sjukvård och omsorg.

Men vi kan fråga oss om denna utveckling är bra sett i ett större perspektiv. Blir samhället mindre sårbart i händelse av naturkatastrofer eller sjukdomsepidemier? Bevarar vi våra naturresurser till framtida generationer? Får vi ett samhälle som är långsiktigt ekologiskt hållbart? Jag svarar nej på dessa frågor.

Hur ska vi kunna ändra utvecklingen? Kloka långsiktiga politiska uppgörelser är svaret. Det behövs uppgörelser mellan de politiska blocken precis som inom försvarspolitiken och energipolitiken. Våra stora politiska parter måste kunna höja blicken över närmaste riksdagsval och komma fram till beslut som alla samhällsaktörer kan rätta sig efter. De fria marknadskrafterna måste kraftigt begränsas. Människors rätt att flytta vart som helst måste också begränsas. Det kommer att knorras i stugorna men om det finns goda argument bör allt kunna ordnas till det bästa för alla.

Upp till kamp mot landsbygdens avfolkning!

Framtiden i Våra Händer

Örebro

Pelle Klasson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons