Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK:s bildspråk avskräcker

Annons

Vem riktar sig ÖSK:s kampanj till? Enligt reklambyrån vill man nå bland annat pensionärer, familjer och tjejer. Jag är inte pensionär eller tjej. Däremot är jag pappa till tre barn. För mig signalerar bilderna hårdhet, kamp, våld och nästan hänsynslöshet. Det är inte begrepp som jag förknippar med målgruppen. Jag avskräcks effektivt av bildspråket. Jag vill inte ha något med sådana aktiviteter att göra. Jag har snabbt bläddrat förbi annonserna i tidningen och tänkt att en sådan person vill jag inte möta, än mindre betala för att se. För mig blev Örebro en kallare och mindre vacker stad när bilderna sattes upp.

Reklammakaren vill att jag skall se det han ser. Hur var det där med att det ligger i betraktarens öga? Jag menar att det nog är viktigare att försöka föreställa sig vad målgruppen kan tänkas se. Kampanjen har gett resultat i ett högre publiksnitt sägs det. Att fler går på matcherna kan förhoppningsvis bero på fler saker än annonserna. Bra spel och intressant läge i tabellen kan vara sådana faktorer. En massiv bevakning i tidningen kan säkert också bidra.

För mig är det uppenbart att ÖSK i kampanjen vill signalera tuffhet och hårdhet. Jag menar också att lagidrotter lätt kan skapa och förstärka en negativ vi-och-dom-mentalitet. Att inte vilja se den möjliga kopplingen mellan detta och det våld som alltför ofta förekommer kring större fotbollsmatcher, och till och med på läktare, är för mig ofattbart och oansvarigt. Våld och fotboll borde inte höra ihop, tyvärr gör det alltför ofta det.

John Alvbåge undrar vilket sorts liv jag lever, som reagerar på bilderna. Vissa av mina livsparoller är solidaritet, kärlek, hjälpas åt och gränsöverskridande samarbete. Jag hittar inget i kampanjens bilder och budskap, som jag kan associera till de livsvärdena.

Hans-Olof Stålgren

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons