Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överdriv inte klimathotet

Annons

Hallsberg. Sedan jag var åtta år har jag fått höra om klimatförändringar och global uppvärmning. Det är kärnan i dagens skolundervisning, att lektion ut och lektion in predika om hur hopplöst allt är, att det inte finns något att göra och att vi människor är den enda boven i dramat.

Men stämmer det? Är det så illa som det ser ut och är det omöjligt att lösa? Enligt min mening är svaret, nej. Och det är många andra som delar min åsikt. Men ofta blir vi kallade ”klimat- skeptiker”. Av ordet att döma låter det som om vi är skeptiska till att det finns ett klimat!

Vi vet så klart att det finns ett klimat och att det klimatet är i behov av hjälp men vi menar att man måste se på det hela positivt. ”Klimatoptimister” skulle var ett bättre ord. Vi litar på Moder Jord, vi vet att hon klarar det mesta och vi är övertygade om att om vi reser oss upp ur soffan, kavlar upp ärmarna och gör vad vi kan för att hjälpa henne, så kommer hon att resa sig och överleva det hela.

Men tiden går i stället åt att basunera ut vilka problem som finns och hur många till som uppstår varje dag. Medier tar inte hänsyn till den korrekta vetenskapen. Man bygger sina fakta på kanske en eller två källor.

Många gottar sig i att må dåligt och letar efter de fakta som stödjer deras negativa inställning. Men om man letar djupare efter andra källor så ser man att läget inte är tipptopp, men det är långt ifrån domedagen.

FN:s klimatpanel, IPCC, har fått mycket kritik för att de inte kommer med korrekt fakta. Deras senaste rapport från 2007 har visat sig vara felaktig i mångt och mycket och i en artikel i engelska Daily Mail skriver David Rose att den övervägande delen av världens klimatdatorer har räknat fel! Temperaturen har inte, de facto, stigit så mycket som dessa datorer räknat ut! Så min uppmaning: bli mer positiva!

Hallsberg

Alexander Johansson, 16 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons