Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passkontrollant nära förstöra vår semester

Annons

25/8 2014. Semester på Cypern! Äntligen på väg till Täby flygplats Örebro. Jag, maken samt två vuxna döttrar och ett barnbarn. Vi är ute i god tid och är på plats kl 05.00. Planet ska lyfta 07.00. Döttrarna har nationella id-kort som ska gälla som pass i Europa.

Döttrarna var ute i god tid och kontrollerade med passmyndigheten på polisen i Örebro som utfärdat passen att deras pass skulle gälla på Cypern.

– Naturligtvis gör de det, var svaret. Även maken kontrollerade för säkerhets skull och fick samma svar. Då så, då är det bara att åka.

Vi checkar in väskorna och vi visar våra pass och döttrarna sina nationella id-kort, och incheckningspersonalen önskar trevlig resa. Alla är på gott humör, snart är vi på väg! Nu är det bara säkerhets- och passkontrollen kvar. Säkerhetskontrollen går naturligtvis bra, nu återstår bara passkontrollen.

Två personer, en man och en kvinna, tjänstgör i passkontrollen vid var sin lucka. Den manliga tar emot den ena dotterns id-kort och skakar på huvudet och säger ”Det här gäller inte som pass på Cypern”. Dottern säger oförstående att det gör det visst.

Mannen hävdar att det inte fungerar och säger att Cypern inte är med i Schengen och att nationella id-kort inte gäller och att de med 99,9 procents risk blir tillbakaskickade från Cypern. Här står familjen och förstår ingenting.

Döttrarna vet i det läget inte om de ska våga åka med om de nu får det! Och ser framför sig den dyra resan rinna mellan fingrarna. Då säger en av dem att ”Ni kan ju ha is i magen och om ni har gamla pass så kan ni ju åka hem och hämta dem och försöka med dem om de skulle säga något i passkontrollen på Cypern.

Jag blir helt mållös och tänker att det här händer inte! Då kommer en flygplatsanställd man i reflexväst med mustasch och glasögon fram, jag vet inte hans befattning tyvärr. Han säger att döttrarnas nationella id-kort visst gäller på Cypern.

Vi påpekar att mannen i luckan har en annan uppfattning. Mannen med reflexvästen går iväg för att efter fem minuter komma tillbaka med ett dokument som han visar döttrarna som bekräftar att nationella id-kort gäller som resehandling till Cypern. Han har dessutom med överstrykningspenna strukit över texten så det med all tydlighet ska framgå vad som gäller.

Ena dottern visar polismannen dokumentet och han säger ”ja där står det ju”. Vi går således igenom passkontrollen och det är en dryg timme kvar till start. Vi sätter oss ner och väntar, semesterglädjen är borta. Det blir dags att gå ombord och drygt fyra timmars flyg till Cypern med ångest och oro över vad som väntar vid passkontrollen på flygplatsen.

Kommer döttrarna bli insläppta eller ska vi säga hej då vi ses om 15 dagar hemma i Örebro? Maken och jag låter döttrarna gå först, kvinnan i passkontrollen tittar på deras nationella id-kort och säger ”Welcome to Cyprus” Nu kan vi äntligen pusta ut.

Tänk om vi nu hade lyssnat på passkontrollanten i frågan. Som gjorde vår semesterstart till en mardröm, och döttrarna valt att inte åka och förlorat pengar och en efterlängtad semester med familjen. På grund av att dessa polismän inte vet vilka regler som gäller.

Vi har undrat många gånger efter denna händelse hur många som fått vända hemåt efter att ha fått felaktig information. Och tänk att döttrarna tillhörde den 0,1 procent som blev insläppta genom passkontrollen med sina nationella id-kort.

Örebro

”Mamma mia”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons