Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionens värde minskar

Annons

Orange kuvert från Pensionsmyndigheten 2011 är ingen munter läsning. Sveriges ekonomi har under 2009 och 2010 gått dåligt. Det ger negativ värdeförändring i avsättningen till den allmänna pensionen. Pensionssystemets regler påverkar alla vid försämring för både pensionärer och de som tjänar in till sin kommande pension.

I beslutet 2011 har löntagarens pensionskonton till den allmänna pensionen minskat med 2,7 procent, det framgår på sidan 3 under värdeförändring. Där står summan vad denna procent blir i kronor.

På samma sida längst ner till höger står att läsa om att värdeförändringen 2010 var minus 2,7 procent. På pensionärernas sparade pensionskonton till allmän pension var procenten minus 4,7 procent år 2010.

För löntagare var värdeförändringen 2009 minus 1,4 procent. Nu går det bra för Sveriges ekonomi och i augusti i år ska nytt beslut tas gällande pensionsprocent för 2012. Blir det plus eller minus?

När man är ung är man mest intresserad av vad man får i plånboken efter skatt. De ägnar sällan en tanke på sin kommande pension. Jag förstår att kommande pensioner blir låga då staten tar en viss procent av det intjänade pensionsbeloppet vid dåliga tider.

Regering och riksdag, ni som har beslutat om detta påverkas ni själva av era beslut?

Jobbskatteavdrag men löntagare kolla vad vi/ni har förlorat de två sista åren till den i framtiden kommande allmänna pension. Staten ansvarar för den allmänna pensionen och Pensionsmyndigheten administrerar. Kommer det att finnas något kvar i den allmänna pensionsdelen i framtiden? Man kan begära omprövning av beslutet står att läsa på sidan 6. Det jag vill ompröva går inte att få omprövat.

Örebro

”Allmän pension”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons