Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig integritet viktig

Annons

När en kvinna i Kalmar fryser ihjäl så tycker ingen ansvarig (vem nu det är) att något fel har begåtts. Nej så klart inte, all vård är ju frivillig. Vården får inte inskränka på individens rörelsefrihet eller integritet.

Om nu kvinnan i Kalmar ville vara ute hela natten i denna kyla, ja då var det hennes egen fria vilja och hennes eget ansvar. Jag tycker att det är beklämmande men tyvärr är det nog inte ovanligt.

Jag har psykiskt sjuka och dementa i min närhet och deras vård sker helt på frivillig basis. När hemtjänst eller vårdare kommer med mat och individen inte vill äta så slipper de, likaså om de inte vill duscha, ta en promenad, tvätta med mera. Vill de inte åka på läkarbesök, då kan ingen tvinga dem.

Att de sedan luktar illa, bor i en ”svinstia”, blir magra och tynar bort, ja vem tar ansvar för det? Vi har fått höra att det bara är anhöriga som kan tvinga, men vi kan ju inte flytta in hos dem för att sköta om dem dagligen. Om anhöriga inte ser (man kan ju bo långt bort) eller vill se de verkliga behoven vem tar ansvar då? Gränsen mellan att klara sig själv eller att bli satt under förvaltning är hårfin men så länge de inte vill flytta till ett boende eller har anhöriga som placerar dem där så är de lämnade åt sitt öde.

Jag är inte förespråkare av tvång men lite mera bestämd vård. Jag tycker det är lite låt-gå-metoden, passivitet och ologiska beslut tillåts i allt för hög grad. Fråga inte ”vill du till doktorn” utan ”nu ska vi till doktorn”, ge inga alternativ. Med rätt pedagogik kan man få människor till mycket, lirka, muta, ja vad som helst bara det ger ökad värdighet och livskvalitet för personen i fråga.

Det är inte värdigt att vara smutsig, utmärglad och isolerad, men heller inte att få vandra fritt och inte bli frågad efter.

Örebro

”Bekymrad”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons