Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plast i haven ett hot mot livet

Annons

Örebro. Plast. Ett till synes ointressant och vardagligt förekommande material i vårat samhälle. Det finns tillgängligt i alla tänkbara former och färger. Det finns överallt omkring oss och vi använder det konstant i vårat dagliga liv. Inte minst till ofta onödiga förpackningar, engångsartiklar och plastpåsar. Under mer än sextio års tid så har vi tillverkat, förbrukat och kastat bort ofattbara mängder av plast.

Det är en obehaglig känsla man får när man inser hur mycket skräp vi konstant skapar. Åker man så långt från civilisationen som det går, till mitten av Stilla havet vilket är den största oceanen på planeten så förväntar man sig inte se spår av människans framkomst. Men det man finner där ute är ofattbara mängder av plast flytandes på och under ytan. Det har förts ut till oceanerna med strömmar från de vikar och stränder där det har dumpats av oss människor. Men det är inte bara större föremål så som hela plastflaskor och påsar vilka man tydligt kan se, utan också plast som har dumpats i havet för flera årtionden sedan men som fortfarande flyter runt och bryts ner till allt mindre och mindre bitar. När man ska ta ett planktonprov så får man i dag upp ett resultat som innehåller mer plast än plankton vilket är ett verkligt skrämmande tecken på vad som händer i haven. Resultatet av detta blir att olika marina djur, från de som befinner sig långt ner i näringskedjan till de som är högst upp får i sig mängder av denna plast som ändlöst flyter omkring.

Fiskar, valar, fåglar, sköldpaddor och andra marina arter har hittats döda med magsäckarna fyllda med plast som vi, 6,8 miljarder dagligen slänger. I slutänden kan man konstatera att vi faktiskt inte äger den här planeten utan vi delar den med massvis av andra arter och livsformer som är hjälplösa i denna problematik. Vi kan.

Garphyttan

”JE”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons