Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker bör tänka på helheten

Annons

Årets centrala löneförhandling för industritjänstemännen är över. Det blev 2.6 procent över en period på ett och ett halvt år. Det fanns risk för strejk för ett par dagar sedan. Ska man vara nöjd med detta?

Man skulle kunna säga så här: Om den borgerliga alliansen får sitta kvar i Rosenbad kommer man som arbetstagare ändå att klara sig bra kanske.

Genom jobbskatteavdraget ges man utrymme för konsumtion som borde resultera i att fler får arbete. Man kan också amortera av på sitt lån för att göra tillvaron enklare när räntorna går upp igen.

Om den rödgröna oppositionen vinner valet i höst kommer det att bli kärvare för alla dem som har arbete. Bland annat Mona Sahlin har ju sagt att man ska ta bort jobbskatteavdraget. När det är gjort kommer lönekraven att öka som kompensation.

Är man beredd att ta den striden med arbetsgivarna? Att sänka skatterna kan vara ett sätt för arbetsmarknadernas parter att avtala om blygsamma löneökningar vilket gör att jobben kanske kan bli kvar i Sverige.

Förvisso har stora exportföretag som Atlas Copco inte som prioritet att växa i Sverige, utan globalt, men då kanske det inte blir på bekostnad av arbetstillfällen i Sverige.

Om fler arbetar och fler betalar skatt kommer vård, skola och omsorg att kunna utvecklas. Dock finns det en gräns för hur stor den offentliga sektorn kan bli. Därför måste man acceptera privata inslag inom vård, skola och omsorg.

Kära politiker, låt 2010 bli en vändpunkt i er tillvaro. Tänk på helheten i valrörelsen. Gör rätt prioritet på er agenda.

Vad är det medborgarna behöver som allra bäst? Att vinna ett val på löften som aldrig blir av är inte rent spel.

Örebro

”Stefan”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons